БЛОГ

КРОСФИТ – НОВАТА МОДА СРЕД ТРЕНИРАЩИТЕ

Напоследък все по-голяма популярност набира един нов вид спорт – кросфитът. Може би и Вие вече сте научили за него или сте подучили от близки и познати за този нов начин на трениране. В интерес на истината, обаче, този „нов“ вид спорт не е толкова нов, колкото си мислите.

Кога е възникнал кросфитът

Кросфитът е измислен през 80-те години на миналия век в страната на неограничените възможности – САЩ. Създател на кросфита е Грег Гласмън, бивш американски гимнастик и физкултурник. В началото много малко хора са били наясно с този нов „метод“ за трениране, но постепенно той започнал да намира все по-голямо приложение сред спортуващите. През 1995 година вече била открита първата „кросфит“ зала в Санта Круз. Популярността на кросфит тренировките бързо се разнесла и в останалите райони на страната и мигновено започнали да се множат кросфит залите до такава степен, че в днешно време никой не може да каже с точност, какъв е техният брой.

Какво прави толкова атрактивни кросфит тренировките

Кросфитът позволява на практикуващите го да се превърнат в „идеалният атлет“ – комбинация от щангист, гимнастик, гребец и спринтьор. Научно доказано е, чеза да се намира в добра форма един атлет, той трябва да има отлично развити следните умения – сила, издръжливост, концентрация, ловкост, скорост, баланс и координация. Методиката на кросфита предразполага за перфектното развиване на тези умения. Хубавото на кросфита е, че може да се изпълнява успешно при всякакви условия. Все пак основните кросфит тренировки включват бягане, хвърляне на медицинска топка или гюле, набирания, кофички и т.н., все упражнения, които могат да се практикуват навън сред природата, без никакъв проблем. Разбира се, за най-добри резултати е добре да се посещава специализирана кросфит зала, която разполага с цялото необходимо оборудване, което всъщност не представлява нищо специално – медицински топки, щанги, тежести, успоредки, гирички и т.н. В залата ще може да приложите някои от най-ефективните кросфит тренировки – раменна преса, мъртва тяга, клек, напади, катерене по въже и още куп други упражнения, без които трудно бихте могли да постигнете „перфектната спортна форма“. Изключително голямо разнообразие от тренировки е едно от най-големите предимства на кросфита, което го прави толкова атрактивен за практикуващите. Буквално всеки ден ще научите нещо ново, което ще Ви бъде от полза в преследването на целта си. Една от основните разлики между кросфит тренировките и „бодибилдинга“ е факта, че при кросфита няма точно указан брой серии, повторения и упражнения, които трябва да се изпълняват, което малко или много Ви дава свобода на действия и да тренирате така, както сметнете за добре. Разбира се, за оптимални резултати е добре да се изгради някаква система на трениране, която обаче трябва да бъде разнообразна, за да не може тялото Ви да привикне към нея. Кросфитът ще Ви даде нещо много повече от красива и стегната фигура. Той ще подобри значително Вашата самоувереност, ще Ви накара да се почувствате бодри, силни и здрави не само за сега, но и за в бъдеще.